#Millors

Amics


Objectius

projecte


#MillorsAmics vol facilitar l'allotjament de les persones sense llar amb els seus animals en els albergs i en els habitatges socials o d'inclusió de Barcelona i també de tot Catalunya.

Permetre que s'acceptin les persones sense llar amb els seus animals en els centres de dia, albergs i en els habitatges socials o d'inclusió de Barcelona i Catalunya.

Assessorar totes aquelles entitats que, en els seus centres, vulguin oferir opcions a les persones vulnerables que comparteixen la seva vida amb animals.

Col·laborar amb l'Ajuntament de Barcelona per vehicular els departaments responsables de l'administració i els centres interessats en el projecte.

Aconseguir que es comenci a recopilar dades: a data d'avui cap administració ha recollit ni registrat informació del nombre de persones vulnerables en situació de pobresa i exclusió que conviuen amb animals. A falta de xifres, aquesta realitat és una qüestió de percepció, cosa que impedeix establir un full de ruta.

Incloure les donacions de menjar per a animals de companyia a les recollides d'aliments que es realitzin en aquest tipus de centres.

Proporcionar atenció veterinària gratuïta per als animals de les persones sense llar i les que puguin acreditar greus problemes econòmics.

Oferir formació a aquells professionals que estan en contacte amb aquest perfil de persones i els seus animals perquè disposin de totes les eines necessàries.

En el futur fer extensiu el projecte a altres comunitats.INFORMACIÓ IMPORTANT

Aclarim a continuació alguns conceptes importants de la campanya Millors Amics. Cal que la ciutadania sigui conscient de qui són els beneficiaris de la nostra iniciativa i de les situacions delictives que estan tenint lloc en moltes ciutats d'Espanya amb animals usat per a demanar diners als carrers. D'una banda, ens trobem amb persones que, per diferents circumstàncies de la vida, han acabat vivint al carrer i que, en moltes ocasions, tenen com a única família, el seu company animal: és a ells que va dirigit el projecte #MillorsAmics.

Una realitat ben diferent és la que protagonitzen aquests particulars que exploten animals per demanar diners, aprofitant-se dels sentiments d'empatia i llàstima que les persones senten cap a ells, per demanar diners. De vegades es tracta d'individus solitaris, en altres, d'autèntics grups organitzats que intercanvien els animals, els maltracten i fins i tot poden arribar a drogar. Són les mateixes persones que abans utilitzaven nadons i, davant la prohibició de pidolar amb nens, han trobat una nova i lucrativa via de negoci en els animals que segueixen desemparats davant la llei i no tenen valor per a les administracions. Desafortunadament es tracta d'un fenomen que va en augment: els gossos desapareixen i n’apareixen altres de nous, desconeixent-se el destí de tots els anteriors. En definitiva, és important saber discernir i diferenciar uns casos d'altres, i, davant del dubte, sempre recopilar proves per posar-les en coneixement de les administracions competents.

Des de FAADA, al llarg dels anys, hem denunciat diversos casos d'explotadors d'animals i seguim fent-ho. Però al mateix temps, treballem perquè les persones sense llar que mantenen un vincle afectiu real amb els seus animals no hagin de separar-se mai d'ells.Problema

Solució


A Catalunya hi viuen moltes persones sense llar que tenen animals i que per aquest motiu es veuen privades de la possibilitat d'accedir als albergs tant públics com privats.

Aquesta situació, que s'agreuja quan arriba l'hivern, fa que aquestes persones hagin de pernoctar al carrer, en plena onada de fred, per tal de no separar-se del seu company.

Molt complicada és també la realitat d'aquests homes i dones que, tot i tenir llar viuen en condicions precàries, arribant a racionalitzar els seus escassos recursos per poder cobrir les necessitats dels seus animals i, en moltes ocasions, sense poder proporcionar-los l'atenció veterinària que requereixen.

Volem que ens ajudis a fer realitat aquest gran projecte solidari per a que els “millors amics” no se separin mai.


Acció

Reacció

INFORMAR-NOS al respecte sobre el marc legal que existeix.

ENTREVISTEM a persones sense llar per descobrir la seva realitat, conèixer com gestionen el dia a dia amb els seus animals de companyia i les dificultats amb les quals es troben.

COMPARTIM amb el president del Banc d'Aliments la possibilitat que s'acceptin aliments per a animals de companyia.

COL·LABOREM amb els responsables de l'Ajuntament de Barcelona de l'àrea de Drets Socials i Benestar Animal (OPAB).

COL·LABOREM amb representants d'ONGs com Sant Pere Claver – Fundació Serveis Socials, la Creu Roja, Assís Centre d'Acollida, la Fundació Mambre, la Fundació Filles de la Caritat, Càritas, la Fundació Arrels, Sant Joan de Déu Serveis Socials, Centre Heura i Metzineres, entitats que formen part de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSS) per conèixer la situació des de la seva experiència i perspectiva, i saber com gestionen aquesta realitat. Arran de les nombroses reunions mantingudes amb el sector, ha quedat patent el gran interès i l'afany de solucionar aquesta situació a curt-mig termini o almenys oferir solucions.

PARTICIPEM en el Recompte 2017 i 2018 organitzat per la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). L'any 2017 per primer cop s'ha afegit a l'APP que utilitzaven els voluntaris la dada dels animals: un gran avenç per començar a disposar d'una radiografia real d'aquesta situació.

Ens VAM REUNIR amb la Comunitat de Sant'Egidio que cada any editen una guia amb informació pràctica i molt útil sobre on es pot trobar tot tipus d'ajuda a Barcelona, ​​per afegir informació sobre els centres que ja permeten accés amb animals.

ACOMPANYEM, ASSESSOREM I PROVEÏM de material a entitats privades per fer possible l'entrada d'animals en els seus centres. És aquest el cas de Cal Muns, del Grup Sant Pere Claver, que va acollir en el seu centre a un usuari i al seu gat, i d’Assís Centre d'Acollida, que des de 2017 ja permet oficialment l'accés amb gossos.

Al JULIOL 2018, gràcies al treball conjunt de Serveis Socials, l’Oficina de Protecció dels Animals de l'Ajuntament de Barcelona (OPAB) pertanyent al Departament de Benestar Animal i FAADA, per primera vegada una persona sense llar pot allotjar-se amb el seu gos en un centre d’acollida públic de Barcelona. En el marc de l'acord de col·laboració amb l'Ajuntament, en Blacky i l’Omar, que porten 12 anys junts, han arrencat la primera prova pilot. Des de FAADA ens hem encarregat que l'animal se li proporcionaran totes les actuacions veterinàries per garantir que el seu estat higienico-sanitari sigui l’òptim.

Ajuda'ns

Col·labora


Si tens algun tipus de negoci (perruqueria, botiga d'animals, residència canina, etc.), ets veterinari, o ets un particular i vols ajudar-nos sent casa d'acollida temporal per a quan aquestes persones requereixin algun tipus d'ingrés i els seus animals corrin el risc de quedar-se desemparats, deixa'ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu: