Noticies Blog


Publicat el 24-07-2024

Umka, un nou començament amb la seva humana a un recurs residencial.

Umka, un nou començament amb la seva humana a un recurs residencial.

Sabies que Barcelona és la primera ciutat, que des del 2017 a centres privats i des del 2020 a centres públics fins avui, implementa el protocol d'accés a recursos residencials per a persones amb animals?

Sabies que moltes d'aquestes persones estaven en situació de sensellarisme o situacions tan extremes que no podien accedir a aquests recursos per no renunciar al seu animal de família?

Tot i que no podem publicar totes les entrades per diferents raons, ja hi ha moltes persones amb els seus companys animals en diferents recursos. De fet, podríem dir que entren amb tota normalitat, prèvia feina de diferents equips. Aquest cas ens encanta, es tracta d'una dona i una gossa, la Umka, una bulldog americana de grans dimensions, que malvivien en un infrahabitatge al carrer i estaven a un pas de quedar al carrer totes dues. La Umka va ser rescatada d'un maltractament extrem i presenta una por enorme a tot menys a la seva humana. Va ser avaluada per educadors canins i els veterinaris coordinadors del programa i es va determinar que pateix una gran por a tot allò que no coneix i que pot portar a malinterpretar les seves reaccions, però que amb un bon protocol, es podia intentar l'entrada conjunta. A més, tristament, en les revisions per poder dur a terme el "reset" higiènic sanitari previ als accessos, se li va detectar un problema molt greu al cor que implica que no li queda gaire temps de vida, tot i ser una gossa molt jove.

Aquest cas ha suposat tot un repte per aquestes raons i ha comportat un dispositiu especial perquè poguessin entrar en un centre amb altres persones i animals. Així doncs, per a aquest cas, s'ha fet un esforç per totes les parts: primer des del centre, facilitant al màxim l'estada de la Umka a l'habitació per evitar que s'exposi a la calor durant el dia, i perquè interactuï el mínim possible amb els habitants del recurs; després per part dels educadors canins creant uns protocols específics per a la Umka, per a la resta d'usuaris/es i per al centre, també per part dels veterinaris que fan seguiment perquè tingui una bona qualitat de vida el temps que li quedi, i finalment des de l'Ajuntament de Barcelona que, des de totes les àrees implicades permet a les persones amb animals que puguin accedir conjuntament en el marc del programa, fins i tot en casos d'alta complexitat.

Per part nostra, feliçes d'acompanyar la Umka i la O. i agraïm a totes les persones i institucions que ens permeten veure com els vincles interespècie es van normalitzant en les polítiques públiques i la societat.