Publicat el 24-04-2024
Posa't en contacte amb el nostre programa #MillorsAmics i t’ajudarem.
Si una cosa tenim clara en el marc del nostre programa #MillorsAmics, és que l’accés a un sostre és tan important com l’atenció veterinària gratuïta. Oferir-ne una sense l’altra impedeix aconseguir un suport integral a la situació de la persona. Però no fa gaire, les persones en situació de sensellarisme havien d’escollir entre un sostre o el seu animal.
Des de 2016, a FAADA assessorem i acompanyem els recursos residencials públics, concertats i privats de la ciutat de Barcelona, pionera en l’accés de persones amb animals. Aquí ja hem aconseguit l’accés de les persones ateses amb els seus animals de família als recursos de primera acollida: centres de dia, pensions, albergs, residències. I el més important, als pisos socials i al model #HousingFirst (la llar primer) que aposta per una llar i no només un sostre provisional.
Ara estem replicant aquest model a altres comunitats i ajuntaments. Cada vegada més ciutats i centres mostren interès i ens demanen informació, però encara veiem molta por a fer el pas. Recordem que per aconseguir l’èxit en els accessos de persones amb animals de família, hem creat uns protocols basats en l’experiència, la normativa, el perfil de la persona usuària, el tipus de recurs, la seva titularitat, si són espais mixtos o individuals, la ubicació, etc. A més, oferim formació i acompanyament als treballadors dels propis centres sobre vincles interespecie des de la perspectiva tècnica, legal i antrozoològica.
Ens agradaria remarcar, a més, que a Espanya no facilitar l’accés d’aquests recursos als animals no només és discriminatori, sinó que implica un incompliment de la nova normativa (Article 29.4 de la Llei 7/2023, de 28 de març, de Protecció dels Drets i el Benestar dels Animals).
Com venim dient i demostrant en aquests anys, una persona atesa acompanyada per un animal de família és una peculiaritat, no un problema. De fet, al llarg de tots els anys que el programa està en marxa, no hem tingut ni un sol problema en els accessos a recursos. Això demostra que quan les coses es fan bé, funcionen, fins i tot amb col·lectius d’alta complexitat.
Així que, si treballes o coneixes recursos residencials (albergs, pisos socials, models #housingfirst, centres de dia, residències) que impedeixen l’accés de les persones ateses quan van acompanyades d’animals de família, ens pots escriure a millorsamics@faada.org i facilitar el nostre correu al recurs en qüestió perquè els contactem.